Přeji všem krásné Velikonoce . Letos sice trochu netradičně v karanténě, ale i tak si ty velikonoční svátky moc užíváme. Upekli jsme velikonoční (vynikající) mazanec, velikonoční perníčky a i linecké. K tomu jsme symbolicky obarvili pár vajíček, které k večeru přidáme do vajíčkové pomazánky .
Recept na tento vynikající mazanec jsem si jednoho dne ofotila z časopisu 😉, ale můžu vám říct, že je tak moc dobrý, že už žádný jiný nepeču.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 120 g másla
- 120 g cukru krupice
- 2 vejce
- 30 g droždí
- 250 ml mléka
- špetku soli
- 1 lžičku citrónové kůry
- hrst rozinek
- plátky mandlí
Postup:
- Mléko trochu zahřejeme, přidáme rozdrobené droždí, trochu mouky a cukru. Necháme vzejít kvásek.
- Mezitím nasypeme do mísy mouku smíchanou se solí, přidáme jedno vejce, zbylý cukr, na kousky nakrájené změklé máslo, citrónovou kůru a nakonec vzešlý kvásek.
- Vše důkladně propracujeme.
- Do těsta nakonec přidáme rozinky.
- Vytvarujeme bochník, těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě ho necháme kynout asi 1 hodinu.
- Pak bochník ještě jednou propracujeme a hotový bochník přeneseme na plech vložený pečícím papírem.
- Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
- Necháme ho kynout ještě 15 min na plechu, pak ho vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme 40 minut.
Co pečete za dobroty na Velikonoce vy? Mazance, boží milosti nebo něco jiného? 😊
Budu se těšit u dalšího receptu
Žádné komentáře