RECEPTY

Tartaletky s pudinkovým krémem

Už je to nějakou dobu, co jsem si v Actionu koupila silikonové formičky/košíčky na tartaletky. Jen jsem se k tomu furt ne a ne dostat, a když byl teď ten prodloužený víkend, rozhodla jsem se je vyzkoušet 😊.

Tartaletky jde dělat na mnoho způsobů, ať už co se týče korpusu, krému nebo zdobení – u toho se meze nekladou. Já vyzkoušela klasický korpus s pudinkovým krémem a tartaletky jsem ozdobila ovocem 🍓🥝 🍌. K finálnímu dokončení jsem použila barevné zdobení.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g másla
  • 2 žloutky

Ingredience na krém:

  • 500 ml mléka
  • 2 PL cukru moučka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 120 g másla

Postup:

  • Z prosáté mouky s cukrem, vanilkového cukru, špetky soli a nakrájeného másla uděláme drobenku a pak zpracujeme se žloutky v hladké těsto.
  • Zabalíme ho a dáme ztuhnout do lednice cca na 30 min.
  • Vyválíme těsto na tenký plát (3-5 mm). Připravíme si formičky, které těstem vyplníme. Vtlačíme ho pořádně do každého záhybu a zbytek těsta odkrojíme.
  • (Já si vyválela plát a z něj vykrojila potřebně velké kolečka pro silikonové formy, následně jsem těsto přendala a dovytvarovala ve formičce).
  • Poté vystřihneme kolečko z pěčicího papíru o něco větší než je formička.
  • Těsto propícháme vidličkou a dáme na něj pečicí papír, na ty vsypeme např. fazole. (je to proto, aby se nám z těsta nestala placka a drželo ve tvaru košíčku).
  • Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Připravené košíčky vložíme do trouby. Zhruba po 6-8 minutách vyjmeme z trouby a odstraníme fazole a pečicí papír a vrátíme zpátky do trouby na dalších 6-8 minut. Když mají zlatavou barvu a je na nich vidět, že se oddělují od formičky, máme hotovo 😊.
  • Takto hotové košíčky necháme ještě chvíli ve formičce a až po chvíli je opatrně vyjmeme.
  • Z mléka, cukru a pudinku uvaříme hustý pudink. Dáme ho vychladit a aby se neudělal na povrchu škraloup přikryjeme ho potravinářskou fólií.
  • Změklé máslo vyšleháme do krémové konzistence a postupně zašleháváme vychladlý pudink.
  • Krémem naplníme cukrářský sáček se širší trubičkou a ozdobíme košíčky. Navrch položíme ovoce.
  • Nakonec můžeme ještě přetřít želatinou.
  • Dáme ztuhnout do ledničky.

Zdroj receptu

Recept na těsto je ze stránky apetitonline.cz
Inspirace na postup a rady ohledně pečení jsem čerpala zde

Máte rádi ovocné dezerty 🍓🥝🍒?

26 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *