Když jsem je letos ochutnala u známé, musela jsem si hned říct o recept, abych je doma mohla upéct taky. Ale protože jsme v tu dobu neměli doma žádné oříšky a ty kupované byly fakt drahé, musela jsem si počkat. O víkendu jsme dojeli pro oříšky a já tak mohla trošku se zpožděním upéct svatomartinské rohlíčky.
Pokud máte rádi oříšky, určitě doporučuji vyzkoušet. U nás do druhého dne nezbyl skoro ani jeden 😅🙈. Rohlíčky jsou z nekynutého těsta, takže jsou opravdu rychle hotové.
Ingredience:
- 450 g hladké mouky
- 250 g másla
- 4 žloutky
- 150 ml smetany (30 %)
- 2 lžíce moučkového cukru
- špetka soli
- vejce na potření
- moučkový cukr na zdobení
Ingredience na ořechovou náplň:
- 175 g mletých vlašských ořechů
- 125 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 bílky
Postup:
- Mouku dáme do mísy. Přidáme na kostičky nakrájené máslo, žloutky, smetanu, cukr a špetku soli. Těsto zpracujeme v ruce nebo v robotu (já použila robota). Je potřeba vypracovat nelepivé těsto, které bude pěkně držet. Těsto zabalíme do fólie a necháme odpočinout v lednici (alespoň 30 minut).
- V jiné míse smícháme mleté ořechy s cukrem, vanilkovým extraktem a bílkem. Měla by vzniknout tužší a lepivá jednolitá hmota.
- Odpočaté těsto rozdělíme na pět stejných dílů. Každý díl těsta vytvarujeme do koule a potom rozválíme na tloušťku okolo 3 mm a pěkně dokulata. Nožem pak z kruhu vykrojíme 6 stejně velkých trojúhelníků.
- Ořechovou náplň postupně odebíráme a každý kousek vytvarujeme na malý váleček (asi jako malíček). Náplň dáme na okraj trojúhelníku a strany potřeme trochou rozšlehaného vajíčka. Okraj trojúhelníku přehneme přes náplň a nezapomeneme zahnout i rožky. Poté srolujeme do rohlíčku. Okraje rohlíčku stiskneme pevně mezi prsty, aby se těsto na koncích spojilo a ohneme do tvaru půlměsíce.
- Připravené rohlíčky rozložíme na plech (nepřilnavý, na silikonovou podložku nebo na pečicí papír) a potřeme vajíčkem. Dáme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme asi 15 minut dozlatova. Hotové rohlíčky zasypeme moučkovým cukrem.
ℹ Zdroj receptu
Recept je ze stránky recepty.cuketka.cz
Podle pana Cuketky jsem už jednou pekla a to vynikající loupáky. Pan Cuketka má jednoduché recepty, ale co se mi na nich líbí nejvíce, že k nim má vždy i video-návod stejně jako k těmto rohlíčkům 🤗, který jsem opravdu ocenila.
Nejvíce mě zajímalo to motání do rohlíčku, abych to udělala správně a náplň mi nevytekla. I když teda moje ořechová náplň nebyla tak tuhá jako na videu, měla jsem strach že i tak trošku vyteče a nevytekla!
Rohlíčky se povedly na jedničku, měla jsem z nich obrovskou radost a to takovou, že většinu jsem snědla úplně sama 😅. Je teda pravda, že jsem rohlíčky pekla z poloviční dávky, ale i tak jich bylo dost 🥐.
Máte rádi svatomartinské rohlíčky? Dodržujete tuto tradici a na sv. Martina pečete 🥐 ?
Budu se těšit u dalšího receptu
12 Komentáře
Mňam, vypadají nádherně 🙂
Byly vynikající!! 🥰🙈
Svatomartinské rohlíčky nepecu 🙂 ale vypadají dobře! Ořechovou náplň mám moc ráda 🙂 překvapilo mě, že těsto není kynuté, aspon to pak má člověk brzo upečené 🙂
WantBeFitM
Děkuji 🤗. To i mě, ale byla jsem za to hrozně ráda, že to šlo rychle od ruky a nemusela jsem čekat než mi těsto vykyne 😊.
Ty vypadají tak krásně a roztomile!
Slyším o nich poprvé, ale možná je také zkusím, kolem Vánoc vždy ráda peču a dovoluji si i více ujídat nezdravé dobroty, haha 😀
Děkuji 🥰, určitě vyzkoušej 🤗.
No teda ty vypadají skvěle! Musím se přiznat, že jsem o nich snad nikdy neslyšela 😀
Děkuji 🤗. Ne? tak teď už ano 😊🙈.
Já je letos zkoušela poprvé, jen podle jiného receptu a chutnaly :). Každopádně ty je máš skvěle zamotané, musím mrknout na ten video návod :D.
Hlavně, že se povedly a chutnaly 😊🥐. Děkuju, ale taky jich je tam pár nedokonalých..😅😉.
U nás rohlíčky pekla hodně babička, já jsem letos chtěla vyzkoušet recept od @bududub, ale nakonec jsem trošku prošvihla dobu, kdy se pečou.
IJestli po Vánocích zbydou nějaké oříšky, zkusím upéct beta verzi, abych si to natrénovala, až za rok bude velké premiéra :DD
To vůbec nevadí.. já je taky pekla se zpožděním, protože jsem čekala na oříšky. Ale i tak když jsem je dostala později jsem je i přes to upekla 🤗.