RECEPTY

Svatomartinské rohlíčky

Když jsem je letos ochutnala u známé, musela jsem si hned říct o recept, abych je doma mohla upéct taky. Ale protože jsme v tu dobu neměli doma žádné oříšky a ty kupované byly fakt drahé, musela jsem si počkat. O víkendu jsme dojeli pro oříšky a já tak mohla trošku se zpožděním upéct svatomartinské rohlíčky.

Pokud máte rádi oříšky, určitě doporučuji vyzkoušet. U nás do druhého dne nezbyl skoro ani jeden 😅. Rohlíčky jsou z nekynutého těsta, takže jsou opravdu rychle hotové.

Ingredience:

  • 450 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 4 žloutky
  • 150 ml smetany (30 %)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • špetka soli
  • vejce na potření
  • moučkový cukr na zdobení

Ingredience na ořechovou náplň:

  • 175 g mletých vlašských ořechů
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 bílky

Postup:

  • Mouku dáme do mísy. Přidáme na kostičky nakrájené máslo, žloutky, smetanu, cukr a špetku soli. Těsto zpracujeme v ruce nebo v robotu (já použila robota). Je potřeba vypracovat nelepivé těsto, které bude pěkně držet. Těsto zabalíme do fólie a necháme odpočinout v lednici (alespoň 30 minut).
  • V jiné míse smícháme mleté ořechy s cukrem, vanilkovým extraktem a bílkem. Měla by vzniknout tužší a lepivá jednolitá hmota.
  • Odpočaté těsto rozdělíme na pět stejných dílů. Každý díl těsta vytvarujeme do koule a potom rozválíme na tloušťku okolo 3 mm a pěkně dokulata. Nožem pak z kruhu vykrojíme 6 stejně velkých trojúhelníků.
  • Ořechovou náplň postupně odebíráme a každý kousek vytvarujeme na malý váleček (asi jako malíček). Náplň dáme na okraj trojúhelníku a strany potřeme trochou rozšlehaného vajíčka. Okraj trojúhelníku přehneme přes náplň a nezapomeneme zahnout i rožky. Poté srolujeme do rohlíčku. Okraje rohlíčku stiskneme pevně mezi prsty, aby se těsto na koncích spojilo a ohneme do tvaru půlměsíce.
  • Připravené rohlíčky rozložíme na plech (nepřilnavý, na silikonovou podložku nebo na pečicí papír) a potřeme vajíčkem. Dáme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme asi 15 minut dozlatova. Hotové rohlíčky zasypeme moučkovým cukrem.

Zdroj receptu

Recept je ze stránky recepty.cuketka.cz

Podle pana Cuketky jsem už jednou pekla a to vynikající loupáky. Má jednoduché recepty, ale co se mi na nich líbí nejvíce je, že k nim má vždy i video-návod stejně jako k těmto rohlíčkům 🤗, který jsem opravdu ocenila.

Nejvíce mě zajímalo to motání do rohlíčku, abych to udělala správně a náplň mi nevytekla. I když teda moje ořechová náplň nebyla tak tuhá jako na videu, měla jsem strach že i tak trošku vyteče a nevytekla!

Rohlíčky se povedly na jedničku, měla jsem z nich obrovskou radost a to takovou, že většinu jsem snědla úplně sama 😅. Je teda pravda, že jsem rohlíčky pekla z poloviční dávky, ale i tak jich bylo dost.

Máte rádi svatomartinské rohlíčky? Dodržujete tuto tradici a na sv. Martina pečete 🥐 ?

12 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *